Türkiye İnterneti hangi ülkeden alıyor?
İnternet merkezi olmayan bir yapıdır. Tüm dünyayı saran dev bir ağ sistemidir. Peki Türkiye İnterneti hangi ülkeden alıyor? Uydular ile değil okyanus altı kablolar ile bağlantı kurulmaktadır. (Bkz: İnternet nasıl çalışır?).
Türkiye’ye internet 5 farklı noktadan geliyor. Bunların hepsi de deniz altı fiber kablolar ile gelmektedir. Bunlardan birincisi ve en önemlisi KAFOS isimli ağdır. İlginizi çekebilir: İnternet Türkiye’ye ne zaman geldi?

Bu ağ Romanya’nın Mangalya kentinden başlar. İstanbul’da son bulur. Türk Telekom bu ağın hisselerinin bir kısmına sahiptir.
Bir diğer önemli ağ MedNautilus Denizaltı Sistemi’dir. Bu ağ Akdeniz’in bütün noktalarına interneti dağıtır. Bu noktalar İstanbul, Atina (Yunanistan), Catania (İtalya), Chania (Yunanistan), Haifa (İsrail), Pentaskhinos (Kıbrıs) ve Tel Aviv (İsrail)’dir. Bu ağın uzunluğu 7000 Km’dir.

3. hat Girne-Mersin arasındadır. Bu hattın ismi Turcyos-1 hattıdır.

4. hat dev bir ağ olan SeaMeWe-3 hattıdır. Bu hat Hollanda – Güney Kore ve Avustralya ülkelerini kapsar.

5. ve son hat Samandağ – Kıbrıs arasında bulunan Turcyos-2 hattıdır.

Bu bağlamda Türkiye İnterneti tek bir noktadan almıyor. Diğer ülkeler de aynı şekilde tek bir noktadan interneti almıyorlar. Bu ağlar dünyamızı örümcek ağı gibi sarmış durumda. Dolayısıyla okyanus altındaki kablolardan biri zarar gördüğünde belirli bir bölgede internet kesilmektedir.
Diğer tüm deniz altı internet kablo haritasına buradan erişebilirsiniz: https://www.submarinecablemap.com/
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

Türkiye’de en yüksek internet hızı kaç Mbps?
Türkiye internet hızında dünyada kaçıncı sırada?

Dünya internet sıralaması listesine buradan erişebilirsiniz: https://www.speedtest.net/global-index
Dünyadaki en hızlı internet hangi ülkede?
“En hızlı İnternet nerede?” sorusunun cevabı ise Singapur’dur (219 Mbps). Dünyadaki en yavaş internet ise Afganistan’dadır (1.90 mbps). Bkz: Dünyada ilk İnternet kullanımı