İnternet nasıl çalışır?

İnternet Nasıl Çalışır

İnternet nasıl çalışır? İnternet’i kim, ne zaman buldu? Neden icad edildi? Nasıl bir alt yapısı var? IP adresi nedir? Biz bir siteye girdiğimizde neler oluyor? Tüm soruların cevapları bu makalede.

İnternetin Doğuşu

ABD, Türkiye’ye, SSCB’nin Küba’ya nükleer başlık füze yerleştirmesiyle “Küba füze krizi” süreci başlamış oldu (1962 – Cuban Missile Crisis).   ABD yeni bir haberleşme ağı kurmak istiyordu. Atom bombası atılsa dahi ayakta kalabilecek bir sistem… Bu sadece “merkezi olmayan”  bir yapı ile olabilirdi.

1969 yılında Darpa (US Department Of Defense Advanced Research Projects Agency), Arpanet’i oluşturarak İnternet’in ilk temellerini attı.

1993 yılına gelindiğinde, günümüz modern İnternet ağının temelleri atıldı.

Dünyada ilk internet kullanımı
İnternet’in doğuşu

İnternet ne demek?

İnter ve Network kelimelerinin birleşmesi ile oluşmuştur. Türkçe’ye ağlar arası olarak çevrilebilir.

Peki neden böyle demişler, bunu biraz açıklayalım. Evimizdeki modeme bağlı cihazlar bulunuyor. Ağımızı oluşturan cihazlar, bilgisayar, telefon, laptop olsun. Bu bizim internet ağımız.

Üst kattaki komşumuz da kendi modemine cihazlar bağlayarak kendi ağını oluşturmuş. Başka bir şehirdeki vatandaşta kendi ağını oluşturmuş. Hatta başka kıtadaki vatandaşta.

Şimdi bunların hepsini bir kablo yardımı ile birleştirelim. İnternet tam anlamıyla budur. Bu yüzden ağlar arası terimi kullanılmıştır.

 

Peki neden uydu değil de kıtalar arası kablo kullanıyoruz? Cevabı çok basit, uydular bize çok uzak olduğu için. Basit bir hesaplama yapalım.

Kullanabileceğimiz en yakın uydu yaklaşık 35.000 km uzaklıkta. Sinyalin en yakın uyduya gidiş-dönüşü 70.000 km eder. Radyo sinyalleri ışık hızında iletilemediği için gecikmeler olacaktır. (Işık hızı saniyede 300.000 km). Bu da sistemlerin düzgün çalışmasını engelleyecektir. 

Fakat okyanus altı kablolardan ulaşan İnternet, fiber optik teknolojisi sayesinde ışık hızında iletiliyor.

Peki Starlink uyduları nasıl çalışıyor? Starlink uyduları alçak yörüngede oldukları için dünyamızdan yalnızca 550 KM uzaklıktalar. Biraz gecikme olsa da sorunsuz bir şekilde çalışabiliyorlar. İlginizi çekebilir: Starlink nasıl kurulur?

Ayrıca bakım maliyeti ve yaşam süresi dikkate alındığında kablo maliyeti uydulara göre daha uygundur.

İnternet nereden gelir?

İnternet şirketlerin sunucularından bize ulaşır. Bunlar 7/24 çalışan gelişmiş bilgisayarlardır. Büyük şirketlerin bilgisayarları dünya üzerinde birçok noktada konumlandırılmıştır. Örneğin biz her google.com adresine girdiğimizde Google’un bize en yakın sunucusuna erişiriz. 
 
İnternete bağlı olan her bilgisayardan yayın yapılabilir. Dolayısı ile internetin merkezi yoktur. Her cihazın benzersiz IP adresi vardır. Böylece dünyadaki tüm cihazlar sorunsuzca bir birine erişir.   

 

IP Adresi Nedir?

İnternet nasıl çalışır tam anlamıyla anlamak için IP mantığını bilmemiz gerekir. IP adresi cihazlarınızın benzersiz kimliğidir. Her biri 32 bit’ten oluşan 4 bloktan oluşur. (88.252.150.230 gibi) 

Bu IP Süperonline, Türk Telekom gibi, İnternet servis sağlayıcıları tarafından sağlanır.  Bu IP adresi, modeminiz tarafından yönetilir. https://ip-adresim.net/ adresinden kendi IP adresinizi öğrenebilirsiniz.

Aynı zamanda modem, kendine bağlanan cihazlara da bir IP adresi vermek zorundadır. 192.168.1.10 gibi rakamlardan oluşur. Bu adres “Lokal IP Adresi”, https://ip-adresim.net/ üzerinde gördüğünüz adres ise “İnternet IP Adresinizdir”. 

Google’un da bir IP adresi var. O da bizim bilgisayarımız gibi gelişmiş bir bilgisayardan yayın yapıyor. Bilgisayarımızdan Google’a erişebilmemiz için Google’un IP adresini bilmemiz gerekiyor. Peki Google’un IP adresini nereden biliyoruz? DNS (Domain Name Server) sayesinde.

DNS Nedir?

DNS’i dev bir telefon rehberi gibi düşünebilirsiniz. Dünya’nın belirli bölgelerinde, DNS sunucular bulunuyor. Tüm İnternet sitelerinin IP adresleri bu sunucularda kayıtlıdır.

İnternet nasıl çalışır?

Şimdi bu bilgiler ışığında İnternet’in nasıl çalıştığını anlamaya çalışalım. Çayınıza bir şeker atın ve bilgisayarınızdan google.com adresine gidin. Süreç şu şekilde işler:

Google IP adresi DNS sunucusundan tespit edilir.
Veriler makine diline çevrilir, yani birler ve sıfırlara. Ardından IP adresini bildiğimiz Google sunucusuna gönderilir.

Veri, dağları, tepeleri, okyanusları aşar en yakın Google sunucusuna ulaşır. “Ordamısın” der.

Google bize geri cevap gönderir “Evet buradayım”.
Bizden tekrar mesaj gider “O zaman bana içeriğini gönder”. (Bu işleme “3 way handshake” denir.)
Artık google.com ile iletişim kurulmuştur ve bize içeriğini göndermeye hazırdır. Tüm bu işlemler olup biterken çayımıza attığımız şeker henüz bardağın içerisine düşmemiştir!
Google bilgisayarı, içeriğini, birler ve sıfırlara çevirerek bize gönderir.
Bizim modemimize ulaştığında birler ve sıfırlardan tekrar çevrilerek görünür içeriğe saniyeler içerisinde dönüştürülür.

İnternet nasıl çalışır makalesinin sonuna geldik. Sizin de eklemek istedikleriniz varsa lütfen yorumlara yazın.

Etiketler: Etiket yok

Yorum ekle

Eposta hesabınız yayımlanmayacak. "* "bulunan alanlar doldurulması gereklidir.