Quic Cloud CDN kurulumu ve ayarları

Quic Cloud CDN Kurulumu ve Ayarları

Bildiğiniz gibi CDN (Content Delivery Network) içerik dağıtım ağı anlamına geliyor. Web sitemizin içeriğini, Dünya üzerindeki farklı sunuculara dağıtıyor. Böylece ziyaretçiler kendine en yakın sunucudan, hızlı bir şekilde web sitesine erişiyor.

“Ben sadece Türkiye’de hizmet sunuyorum” diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. CDN kullandığınızda, web sitenize diğer ülkelerden trafik geldiğini göreceksiniz. Bu da SEO’ya doğrudan etki ediyor.

Ben, kısa süre önce Quic Cloud CDN hizmetini kullanmaya başladım. Çok memnun kaldım ve site hızında gözle görülür bir artışa şahit oldum.

Ayrıca çok uzak ülkelerden siteme erişim hızı ciddi anlamda arttı.

CDN hız testi
Tokyo üzerinden hız testi. Site hızım 7 saniyeden 1.5 saniyeye düştü!

Quic Cloud CDN Nedir?

Quic Cloud LiteSpeed Cache ile birlikte çalışan bir CDN servisidir. Apache, Nginx gibi diğer web sunucularıyla da uyumludur. LiteSpeed Technologies, Inc. tarafından kullanıma sunulmuştur.

İsmini Google’ın yeni geliştirdiği Quic protokolünden almaktadır. QUIC protokolü HTTP/3 olarak ta bilinmektedir. Geleneksel TCP bağlantısı yerine UDP protokolünü kullanarak sunucu ve tarayıcı arasındaki bağlantıyı hızlandırmaktadır.

Asıl görevi CDN olsa da, DDOS koruması, HTTP/3 kullanması, görsel optimizasyonu,  kritik CSS oluşturma gibi hizmetler de sunmaktadır.

Quic Cloud’un Sunduğu Hizmetler

Quic Cloud CDN:

Quic Cloud içerik dağıtım ağı sayesinde dünya üzerindeki sunuculardan web sitenize erişimi hızlandırır. Diğer CDN hizmetlerinden farklı olarak dinamik içeriğin yanı sıra statik içeriği de CDN üzerinden sunar. Ayrıca LiteSpeed Cache ile senkronize çalışır.

Image Optimization:

2010 yılında Google WEBP görsel formatını hizmete sundu. Böylece resimler görüntü kaybı olmadan sıkıştırılarak dosya boyutları küçüldü. Site hızları da böylece arttı. Image Optimization resimleri WEBP formatına otomatik olarak dönüştürür ve yayınlar. Bu işlem LiteSpeed sunucuları tarafında yapılır. Böylece sitenizde herhangi bir işlem yükü oluşmaz.

Critical CSS (CCSS):

Critical CSS, site yüklenirken üst bölgedeki önemli CSS’leri oluşturarak hızlı bir biçimde yüklenmesini sağlar. Quic Cloud CCSS hizmeti kritik CSS dosyalarını otomatik olarak oluşturacak ve öncelikli olarak yüklenmesini sağlayacaktır. Yine bu işlemi LiteSpeed sunucuları üstlenir.
 

Low Quality Image Placeholder (LQIP):

LQIP, sayfadaki resimler yüklenmeden önce, bulanık bir görüntünün görünmesini sağlar. Bu da sayfaların daha hızlı açılmasına olanak tanır. Quic Cloud LQIP, otomatik olarak düşük kaliteli resim dosyalarını oluşturur ve yayınlar.
 

Quic Cloud Sunucu Lokasyonları

Quic Cloud’un Dünya genelinde yayılmış datacenter’larını aşağıdaki resimde görebilirsiniz. Evet doğru gördünüz Quic Cloud’un Türkiye’de, Kocaeli bölgesinde bir datacenter’ı bulunmaktadır. IP adresi 213.159.1.75 sunucu ismi srv.lsws-srv.com’dur. Tabi ki birden fazla IP ve sunucusu bulunabilir. CMD komut isteminde “tracert siteadresiniz.com” komutunu kullanarak siz de sunucu bilgilerini görebilirsiniz.

Quic Cloud CDN sunucu lokasyonları
Quic Cloud CDN’in Türkiye’de datacenter’ı bulunmaktadır.

Quic Cloud Ücretleri

Quic Cloud ücretlendirmesi kredi usulüne dayanıyor. Aldığınız kredileri kullanmak istediğiniz hizmetlere bölebiliyorsunuz. Quic Cloud her ay ücretsiz kota tanımlıyor. Aylık tanımlanan ücretsiz kullanım kotası ise şu şekilde:

CDN: 5 GB

Image Optimization: 5000 Image

CCSS: 500 CSS

LQIP: 500 Images

Quic Cloud Aylık Ücretsiz Kota
Quic Cloud aylık ücretsiz kota limiti, giriş seviyede bir web sitesi için fazlasıyla yeterli.

Quic Qloud ücretleri de çok çok uygun. Örneğin 5$ a aldığınız 5000 kredi ile, 5 GB olan CDN hizmetini 500 GB’a çıkartabiliyorsunuz.

Quic Cloud CDN ücretleri
Quic Cloud CDN ücretleri diğer CDN hizmeti veren firmalara göre oldukça makul.

Quic Cloud Avantajları

  1. Quic Cloud, LiteSpeed Cache ile birlikte senkronize çalışır. Böylece önbellek temizleme işlemleri daha stabil çalışır.
  2. Quic Cloud CDN’in Türkiye’de datacenter’ı bulunur. Diğer birçok CDN hizmetinin Türkiye’de datacenter’ı bulunmuyor.
  3. Quic Cloud ücretleri diğer CDN ücretlerine göre daha uygundur.
  4. Quic Cloud HTTP/3 protokolünü kullanarak sitenizi sunar.
  5. Kritik CSS oluşturma gibi ek hizmetleri vardır.
  6. Entegre Google reCAPTCHA özelliği sayesinde saldırı durumunda siteniz hizmet vermeye devam eder.

Quic Cloud CDN Kurulumu

  1. Öncelikle bir Quic Cloud hesabı oluşturun. Web site ekleme işlemi, LiteSpeed Cache eklentisi üzerinden yapılacak.
  2. LiteSpeed Cache eklentisini kurun. LiteSpeed Cache ile ilgili detaylı bilgi ve ayarları için LiteSpeed Cache ayarları isimli makalemi inceleyebilirsiniz.
  3. Menüden “LiteSpeed Cache – General” ayarlarına gidin ve  “Request Domain Key” butonuna basın. Bir kaç dakika bekledikten sonra sayfayı yenileyin. Alanın otomatik olarak dolduğunu göreceksiniz.
  4. Server IP kısmına sunucunuzun IP adresini yazın. Eğer sunucunuzun IP adresini bilmiyorsanız “Check my public IP from Doapi.us” bağlantısına tıklayın. Emin olmak için bilgisayarınızdan CMD komut istemini açarak “ping siteadresiniz.com” komutunu girin. Çıkan IP adresi web sitenizin IP adresini işaret eder. Paylaşımlı sunucularda “Check my public IP from Doapi.us” gerçek sonucu veremeyebilir.
  5. “Save Changes” butonuna basarak değişiklikleri kaydedin.
  6. Ardından “Link to QUIC.cloud” butonuna tıklayarak hesabınıza bağlantı sağlayın.
    Quic Cloud Kurulumu
  7. Quic Cloud hesabınızda üst menüde bulunan “My Domains – Site isminiz – Settings” menüsüne giderek Server IP alanına IP adresinizi ekleyin ve kaydedin.Quic Cloud Server IP adresi ekleme
  8. Yine üst menüde bulunan “DNS Zones” bağlantısına tıklayın. “Add New Domain to DNS Zones” butonuna basarak web sitenizi başında www olmadan ekleyin.
  9. Tıpkı Cloudflare’de olduğu gibi Quic Cloud sitenizi tarayacak ve gerekli DNS bilgilerini otomatik çekecek. Tarama işlemi bittikten sonra “Enable and add recorts” butonuna basın.
  10. Son olarak size verdiği NS adreslerini alan adınızın NS adresleri ile değiştirin. Nasıl yapacağınızı aşağıda inceleyebilirsiniz. Quic Cloud Nameserver ayarları

Quic Cloud Name Server ayarları

1.  Alan adı sağlayıcı adresine giderek “Giriş” yapın.

Godaddy Giriş
Godaddy Giriş

2.  Değiştirmek istediğiniz alan adınızın karşısındaki “DNS” butonuna basın.

Godaddy nameserver değiştirme
Godaddy nameserver değiştirme

3.  Ad Sunucuları altındaki “Değiştir” butonuna basın.

 
Godaddy nameserver ayarlama
Godaddy nameserver ayarlama

4.  Daha önce not aldığınız “ad sunucularını” bu alana girip kaydedin. NS adreslerinin değişmesi 8 saat sürebilir.

Godaddy ad sunucusu ayarlama
Godaddy ad sunucusu ayarlama

Google Cloud Güvenlik Duvarına Quic Cloud IP’lerinin Eklenmesi

  1. Google Cloud Platform’a giriş yapın. Menüden “VPC Network – Firewall” bağlantısına tıklayın. Ardından “Create Firewall Rule” butonuna basın.Quic Cloud ip adreslerini Google Cloud firewall ekleme
  2. Oluşturmuş olduğunuz kuralı aşağıdaki gibi ayarlayın.  https://quic.cloud/ips adresindeki tüm IP adreslerini “Source ip ranges” alanına girin ve kaydedin.
    Quic Cloud IP adreslerini Google Cloud Firewall'a ekleme
    Quic Cloud IP adreslerini Google Cloud Firewall’a ekleme

Quic Cloud Ayarları

CDN Ayarları

  1. Bypass CDN: Quic Cloud’u devre dışı bırakır ve tüm trafiği web sunucunuza yönlendirir.
  2. Map Both www/non-www: Hem www, hem de www olmayan alan adlarınızı Quic.Cloud üzerinden yayınlamanızı sağlar.
  3. Dynamic Cache: Web sitenizin değişken içeriklerini CDN üzerinden sunar.
  4. Statik Cache: Web sitenizin sabit sayfalarını CDN üzerinden sunar. Bu ayar kapalı iken performans daha iyi olur.
  5. Connection Type to Origin: Sitenizdeki HTTP bağlantılar HTTP olarak, HTTPS olan bağlantılar HTTPS olarak sunulmaya devam edilir.
  6. Frontend Force HTTPS: HTTP sayfaları HTTPS olarak yönlendirir. Eğer .htaccess üzerinden yapılandırma yapmamışsanız buradan yönelendirme işlemini yapabilirsiniz.
  7. reCAPTCHA & WP Brute Force Defence: 2000 üzeri anlık bağlantı olursa Google reCAPTCHA aktif hale gelir ve sitenizi korur. reCAPTCHA için herhangi bir ek koda ihtiyacınız yok. Ayrıca kullanıcı girişi denemesinde 5 kez yanlış deneme olursa reCAPTCHA devreye girer.
  8. Protect From Bad Visitor: Saldırı altında olduğunuzu düşünüyorsanız bunu açarak reCAPTCHA’nın hemen aktif olmasını sağlayabilirsiniz.
  9. Restrict XML-RPC requests: WordPress’e uzak bağlantı imkanı sağlayan XML-RPC isteklerini izinsiz giriş olarak (403) yönlendirir. Güvenlik nedeniyle bu ayar mutlaka açık olmalıdır.
  10. Access Control Allow List: Yukarıdaki ayar için yanlızca izin verilen IP adresleri için uzak bağlantı hizmeti açılır.

Quic Cloud CDN Ayarları

Bu makalenin orijinali, ilk olarak Quic Cloud Kurulumu ve Ayarları sayfasından yayınlanmıştır.

13 Cevap

Yorum ekle

Eposta hesabınız yayımlanmayacak. "* "bulunan alanlar doldurulması gereklidir.