Yealink rehber active directory bağlantısı

Yealink SIP Telefonlarda LDAP İle Active Directory Kullanıcılarını Rehbere Ekleme

Yealink SIP telefonlarda Active Directory bağlantısı yaparak kullanıcıların dahili numaralarını ve mobil numaralarını otomatik olarak rehbere aktarabilirsiniz.

İlk olarak kullanıcı telefonunun arayüzüne tarayıcı üzerinden erişelim. Yealink telefonlarda varsayılan kullanıcı adı ve şifresi “admin” dir. Daha sonra aşağıdaki adımları izleyerek bağlantı işlemini kolaylıkla yapabiliriz. Tüm bu işlemleri, her telefona, tek tek eklemek istemiyorsanız, “Yealink telefon ayarlarının TFTP programı ile otomatik dağıtılması” makalemi inceleyebilirsiniz. 

LDAP Nedir kısaca değinelim. LDAP  (Lightweight Directory Access Protocol), dizinlere yada belirli veri tabanlarına, güvenli bağlantı kurmaya yarayan bir protokoldür. Bu sayede bu dizinlerden veri çekebiliriz. Aşağıda uyguladığımız ayarlar sayesinde, Active Directory’ye LDAP ile bağlanıp, kullanıcıların numaralarını çekeceğiz. Hadi başlayalım!

Kullanıcı İsimlerinin Active Directory'den Çekilmesi

Bu bölüm kullanıcı isimlerini ekrana aktaracağımız alandır. Aşağıdaki kodu isteğinize göre özelleştirebilirsiniz.

(|(cn=%)(sn=%)(displayName=%))

Burada “CN (Comman Name)” kullanıcı adı, “SN(Surname)” soyisim bilgileri, “displayName” görünen isimdir. Bu filtreleme işlemi Active Directory üzerinden kullanıcı bilgilerini çeker. Diğer kullanıcı özniteliklerine buradan ulaşabilirsiniz.

Kullanıcı Telefonlarının Active Directory'den Çekilmesi

Bu bölüm kullanıcı telefonlarını Active Directory’den aktaracağımız alandır. Aşağıdaki kodu bu alana ekleyin.

(|(ipPhone=%)(mobile=%))

Kullanıcıların telefonlarını Active Directory’den çekebilmek için, kullanıcı özelliklerinde, “Cep Telefonu” ve  “IP Telefonu” alanı mutlaka dolu olmalıdır. 

LDAP TLS Modu

LDAP TLS Modu: “LDAP” olarak seçelim. TLS (Transport Layer Security)  veya “Taşıma Katmanı Güvenliği” uygulamalar arasında akan veriyi şifreyelerek, güvenli bir şekilde ulaştırılmasını sağlayan veri iletim protokolüdür. SSL de bulunan bazı açıklar nedeniyle geliştirilmiştir. Bu alan sayesinde, Active Directory üzerindeki veriler, güvenli bir şekilde telefona aktarılır.

LDAP          -

Sunucu Adresi

Bu bölüme Active Directory’nin yüklü olduğu sunucunun IP adresini girelim. IP adresini  bilmiyorsak CMD komut satırına “nslookup” yazarak öğrenebiliriz. Örnek olarak: 10.0.0.180

10.0.0.180

Port

Buraya varsayılan LDAP portu olan 389 portunu giriyoruz. Eğer bu portu değiştirdiyseniz kendi portunuzu giriniz.

389         -

Taban

Bu bölüme Domain adını ve uzantısını başında “DC” olacak şekilde ekleyelim. Eğer Domain adını bilmiyorsanız CMD komut satırına “nslookup” yazarak öğrenebiliriz.

DC=konyaalti,DC=local

Kullanıcı Kimliği

Bu bölüme Domain bağlantısı kurabilmemiz için herhangi bir “Domain Admin” kullanıcısının şema objesi bilgilerini giriyoruz. Şifre kısmına da girmiş olduğumuz kullanıcının şifresini yazalım.

Domain admin şema objesi bilgisini öğrenmenin iki yolu var. Birinci yol direk sunucu üzerinden bakmak. İkinci yol domaine üye bir sistem yöneticisi bilgisayarından bakmak. Ben ikinci yolu göstereceğim.

Öncelikle bilgisayarınıza “Windows 10 uzak sunucu yönetim araçları” güncellemesini indirin ve kurun.

Daha sonra “Başlat” a tıklayıp “ADSI Düzenleme” yazın ve programa giriş yapın.

Ve aşağıdaki adımları izleyin:

CN=Administrator,CN=Users,DC=konyaalti,DC=local

Max Hits

Burada LDAP bağlantısı yapılarak çekilecek olan maximum kişi sayısını belirliyoruz. En fazla 1000 adet kullanıcıyı LDAP bağlantısı yaparak rehbere ekleyebiliriz.

1000          -

LDAP Adı Nitelikleri

Bu alan, Active Directory üzerinden çekmiş olduğumuz bilgilerden, hangilerinin kullanıcı adı kısmına yazılacağını bildirir. “cn” olarak girildiğinde kullanıcının adı rehberde görünecektir.

cn          -

LDAP Numarası Nitelikleri

Bu alan, Active Directory üzerinden çekmiş olduğumuz bilgilerden hangilerinin, kullanıcı telefonu kısmına yazılacağını bildirir. “mobil ipPhone” olarak girildiğinde kullanıcının Active Directory üzerinde kayıtlı olan Mobil telefonu ve IP telefonu rehberde görünecektir.

mobile ipPhone

LDAP Görünen Ad

Bu alan telefon çaldığında ekranda görünecek isimdir. Burada da “%cn” şeklinde donduruyoruz. Başında % işareti mutlaka olmalı.

%cn

Protokol

Burada Active Directory hangi LDAP protokolünü kullanıyorsa onu seçmeliyiz. Versiyon 3, 2003 yıllından sonra çıkmıştır ve günümüzde yaygın olarak kullanılan versiyondur.

Versiyon3

LDAP Gelen / Giden Çağrı Araması

IP telefonunun gelen / giden bir çağrı alırken LDAP araması yapmasını etkinleştirir veya devre dışı bırakır.

Etkin

LDAP Sıralama Sonuçları

Bu alan aktifleştirildiğinde isimler harf sırasına göre sıralanacaktır.

Etkin

Sonuç

Telefonumuzun üzerinden rehbere girdiğimizde aşağıdaki gibi numaraları görebilirsiniz.

Yorum ekle

Eposta hesabınız yayımlanmayacak. "* "bulunan alanlar doldurulması gereklidir.