Kategoriler: Google CloudSunucu

Google Cloud Ücretsiz Deneme

Google Reklamları

Google’ın tüm kullanıcılara ücretsiz deneme hesabı sunduğunu ve Google Cloud 300 Dolar değerinde ücretsiz kullanım sağladığını biliyor muydunuz?

Sunucularınızı bulutta barındırmak mı istiyorsunuz? WordPress sitenizi Google Cloud üzerinden yayınlamak mı? Ya da Google ücretsiz sunucu mu istiyorsunuz. Google Cloud 300$ krediniz hazır. Bedava bulut sunucu hizmetinizi 1 yıl boyunca kullanabilirsiniz. 

Bu makalede Google Cloud deneme sürümünü nasıl kullanacağınızı anlatacağım. 

İsterseniz önce Google Cloud nedir, Google Cloud Platform ne işe yarar bir göz atalım.

Google Cloud Nedir, Ne İşe Yarar?

Google Cloud sanal sunucu, veri depolama, ağ iletişimi gibi hizmetleri, web üzerinden sunduğu bilişim hizmetidir. Google Cloud Platform (GCP) olarak adlandırılır.

Google Cloud Platform ile basit bir web sitesi de yayınlayabilirsiniz, çok büyük bir şirketin sunucularını da barındırabilirsiniz. Ya da Google Cloud öğrenci olarak kendinizi geliştirebilirsiniz.

Google Cloud Platform hizmetlerini ne kadar kullanırsanız o kadar ödeme yaparsınız. Örneğin Google sanal sunucu üzerine bir Linux işletim sistemi kurdunuz ve günde sadece 7 saat çalışması gerekiyor. 7 saatlik ücret ödersiniz. 

Google Cloud Platform sistemleri genişletilebilir. Örneğin kurmuş olduğunuz Linux sunucunun disk alanını 50 GB seçmiştiniz ve yetersiz kalmaya başladı. Birkaç tıklamayla 100 GB’a çıkartabilirsiniz. Üstelik bunu yaparken sisteminiz çalışmaya devam eder.

Google Cloud Avantajları

  • Tek noktadan yönetim.
  • Kullandığın kadar öde politikası.
  • Rakiplerine göre fiyatı uygun.
  • Ek maliyetlerin olmaması (Yedekli İnternet, enerji, soğutma vs…)
  • Genişletilebilir olması.
  • Hazır kurulumlar.
  • Yüksek hızlarda bağlantı.
  • Güvenilir Google hizmeti.
  • Dünya üzeride dağılmış datacenter’ları.
  • Google Free 300$ kredi.
  • Ücretsiz sanal makine hizmeti (en düşük konfigürasyonlarda)
  • Google Cloud VDS, Google Cloud CDN, Google MAP API,  Google Recaptcha gibi geniş hizmet avantajı.

Google Cloud Dezavantajları

  • Kullanıcı odaklı basit bir dökümantasyonu olmaması.
  • Sunucu export etmek zahmetli.
  • Faturalandırma karışık.

Google Cloud Ücretsiz Deneme

  1. Google deneme hesabını başlatmak için, https://cloud.google.com/free?hl=tr adresine girin ve “Ücretsiz kullanmaya başlayın” butonuna basın.

  2. Gmail hesabınız ile oturum açın.

  3. Hizmet şartlarını kabul edin.

  4. Hesap türünüzü ve adresinizi girin.

  5. Kart bilgilerinizi girin. Google Cloud sanal kart ile ödemeye izin vermez. Bu adımda Google kartınızı teyit etmek için 1 Dolar çekebilir. Daha sonrası için endişelenmeyin. Siz onaylamadıkça, kartınızdan herhangi bir ödeme alınmayacak.

  6. Bazı durumlarda Google kartın size ait olup olmadığını doğrulamak için onay isteyebilir. Böyle bir istek sayfasına yönlendirilirseniz, kredi kartınızın ön yüzündeki numaraların başını parmağınızla kapatıp, fotoğrafını göndermeniz gerekebilir.
  7. Tebrikler ücretsiz Google hesabınızı başlattınız! Artık 1 yıl boyunca Goolge 300 $ kredinizi kullanabilirsiniz.

Google Cloud Ücretleri

Peki Google Cloud ücretsiz deneme süresi sona erdiğinde ne kadar ödeme yapacaksınız? Eğer aynı sistemi kullanmaya devam edecekseniz 1 yıllık faturalandırmayı ödemeniz gerekiyor. Yada yeni bir hesap açarak sıfırdan başlayabilirsiniz. Eğer iptal etmek isteseniz aşağıdaki Google Cloud hesap kapatma adımlarını inceleyebilirsiniz.

Yukarıda da yazdığım gibi Google Cloud ücretleri biraz karışık. Fakat merak etmeyin bunun için,  Google Cloud fiyatları hesaplama aracını kullanarak ne kadar ödeme yapacağınızı öğrenebilirsiniz.

Google Cloud Platform Fiyat Hesaplayıcı Kullanımı

En üst kısımdaki mavi bölgeden kullanmak istediğiniz hizmeti seçin. Ben örnek anlatım için bir web sitesi yayınlamak istiyorum. “Compute Engine” seçeneğini seçmem gerekiyor. Yani web sunucusu için Google Cloud sanal makinenin 1 aylık ücretini hesaplayacağım.

Number of instances: Burada çalıştıracağımız Google VPS makine sayısını giriyoruz. 1 makine için ne kadar ödememiz gerektiğine bakalım.

What are these instances for?: Bu bölüme Google sanal makineyi ne için kullanacağımı yazıyorum. Herhangi bir şey yazabilirsiniz.

Operating System / Software: Bu alana hangi işletim sistemi ailesini kullanacaksam onu seçiyorum. Linux Redhat ve Windows Server ailesi için ek ücretler çıkacaktır.  Debian, Centos, Ubuntu ücretsizdir. Ben ücretsiz olan CentOS ile devam ediyorum.

Machine Class: Regular, düzenli çalışacak makineler için seçilmelidir. Preendtible seçeneği ise Compute Engine’in aşırı yük altında makineyi kapatabileceği seçenektir. Bu seçenek web geliştiriciler için çok daha ekonomiktir.

Machine Family: General Purpose, genel kullanım için optimize edilmiştir. Compute-Optimized CPU yükü fazla olan uygulamalar için seçilmelidir. Memory-Optimized, RAM yükü fazla olan uygulamalar için seçilmelidir. General Purpose seçerek devam ediyorum.

Series: N1, N2, E2, N2D serileri bulunmaktadır. Her bir seri öncekinden daha üst donanım kombinasyonları bulunur. Bizim için N1 yeterli.

Machine Type: G1-small sanal CPU ve 1.70 GB RAM seneği sunuyor. Giriş seviye web sunucumuz için gayet yeterli.

Add GPUs: Bu bölümden ekran kartı ekleyebiliyorsunuz. Fakat bizim ihtiyacımız yok.

Local SSD: Eğer sistem diskinden ayrı SSD disk istiyorsak burada belirtiyoruz. Fakat bizim ihtiyacımız yok. 

Datacenter Location: Bize en yakın olan Europe-west bölgelerinden birini seçmemiz gerekiyor.

Instances using static public IP: 1 adet statik IP ihtiyacımız var.

Çalışma süresi olarak da 7/24 olarak belirtiyorum ve “Add to Estimate” butonuna tıklıyorum. Sistemimiz hazır son olarak Persistent Disk bölümünden kalıcı disk eklemem gerekiyor. 

 

Persistend Disk
Location: Yine Europe-west seçiyorum.

SSD Provisioned Space: 10 GB yeterli olur.

Tekrar Add to Estimate butonuna basıyorum. Sağ tarafta aylık ödeyeceğiniz toplam fiyatı bize 8.78 Dolar olarak gösteriyor. Bence fiyat olarak çok uygun. Sonuçta kendinize ait  paylaşımsız bir VPS sunucuda, kendinize ait sabit bir IP adresi ile, sınırsız web sitesi yayınlayabileceksiniz. 

 

Google Cloud Hesap Silme

Siz onaylamadıkça Google kredi kartınızdan ücret almayacaktır. Fakat siz yine de kapatmak istiyorsanız Google Cloud kapatma adımları izleyerek kolayca iptal edebilirsiniz. 

  1. Google Cloud hesabı silme için  https://console.cloud.google.com/ adresine gidin ve giriş yapın. Menü butonuna basın ve Faturalandırmaya tıklayın.

  2. Hesap yönetimine ardından Faturalandırma hesabımı kapat butonuna tıklayın

  3. Boşluk alana kapat yazıp, Faturalandırma hesabımı kapat butonuna basın. Google Cloud platform iptal etme işlemleri bu kadar. Google Cloud iletişim bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz.

Google Reklamları
Onur Kızıl

Yorumları göster

  • Merhaba Onur Bey,

    Google cloud deneme hesabı açtım. herhangi bir şeyde satın almadım.3 ay sonra deneme bitince google benden ücret talep eder mi? çok karışık olduğu için anlayamadım.

    teşekkürler

    • Merhaba Cüneyt bey, Google Cloud deneme sürümü bittiğinde sizin bilginiz olmadan sizden herhangi bir ücreti kredi kartınızdan otomatik olarak çekmez. Şu an için fiyatlandırma politikaları bu şekilde.

Paylaş
Yayınlayan
Onur Kızıl
Etiketler: Google Cloudsunucu
Google Reklamları